Вкусът на традицията от 1948
Моля потвърдете, че сте на възраст над 18 години
Съдържанието на сайта е само за пълнолетни!

 
Български English

Дестилация

Дестилацията е процес на разделяне (сепарация) на течна смес на съставните й части, при който се използват разликите в температурите на кипене. При дестилацията сместа от вода и алкохол се загрява до точката на кипене и частично се изпарява, парата се отделя от течността и кондензира. Основните елементи на ферментиралата каша – вода и алкохол, имат различни точки на кипене (различна летливост): Точката на кипене на етанола е 78,38°C, а на водата - 100°C. Дестилацията има за цел да отдели летливитe, т.е. бързокипящите – вода, етанол, метанол, етилацетат, оцетна киселина, висши алкохоли, ацеталалдехид, естери и др., от нелетливите елементи - твърди или разтворени части от плодовете, соли, киселини.

През 2017г. „ВИНПРОМ – ТРОЯН” АД инвестира в покупката на нова дестилационна колона, изработена от българската фирма „Бенковски и Ко” специално за нашето дружество. Височината на инсталацията е 16 м. 

Колоната почти изцяло е направена от мед. Колоната е снабдена с автоматични датчици и регулатори, благодарение на които майсторите-дестилатори прецизно контролират различните параметри по време на дестилацията – количеството подадена ферментирала каша, алкохолното съдържание на дестилата, температурата на дестилата и др.

Дестилационна колона работи на напрекъснат режим.

Производството на алкохол строго се следи от митницата, затова след изтичането от колоната дестилатът преминава през пломбиран от митницата разходомер, който отчита точно произведените литри и алкохолното им съдържание. След това дестилатите се изпомпват в резервоари за складиране.

Предлагани марки

ВИНПРОМ - ТРОЯН РУДОЛФ ЙЕЛИНЕК МИЛАН МЕТЕЛКА STROH ALBERT MICHLER