Алкохолната ферментация е процес при който се разграждат захарите до етилов алкохол и въглероден диоксид.
Този процес протича във ферментатори. Всички костилкови плодове при нас ферментират без присъствие на костилка. Контролираме процеса на ферментация през целия период и ако се наложи можем да охлаждаме плодовата каша или съответно да я подграваме ако се наложи. Подгряването се налага при ферментацията на дюлева каша, тъй като периода в които става този процес е вече есенен и естествената температура не позволяват да протече правилно процеса на ферментация.
В дружество „ВИНПРОМ – ТРОЯН” АД ферментацията е естествена, в плодовата каша не се добавят никакви допълнителни вещества и не се ограничава достъпът на кислород.
ВИНПРОМ - ТРОЯН има разположение резервоари с вместимост от 30 000 л до 60 000 л на отркито и на закрито.
Общият еднократен капацитет за ферментиране надвишава капацитет от 3 000 т. плодова каша.
По време на ферментацията с помощта на лабораторни анализи периодично се следи дали процесът е приключил. Когато се установи, че в кашата не са останали захари и всички са се преобразували на алкохол (етанол), кашата е готова за следващия важен производствен процес – дестилацията.