Производството на Троянската сливова ракия има вековна традиция, която започва зад стените на Троянския манастир. По-късно тайната рецепта и технология напуска манастира и се разпространява в целия троянския регион.
С уважение и отговорност към миналото ВИНПРОМ - ТРОЯН пази и развива тази традиция и до днес. Фирмата предлага различни сливови ракии, които се различават както по своя характер, така и по периода на отлежаване в дъбови бъчви.
Натуралните плодови дестилати на ВИНПРОМ - ТРОЯН се произвеждат от качествени, пресни и добре узрели плодове. Беритбата на плодовете се извършва в технологична зрялост, а обработката им започва веднага след доставката. Плодовете се смилат след отделянето на костилките. След контролирана ферментация плодовата каша преминава през специализирана дестилационна колона, като процесът на дестилация е непрекъснат. По този начин дестилатът запазва аромата и вкуса на използваните сливи.
Допълнителните качества на сливовата ракия се развиват чрез стареене в дъбови бъчви. Всеки етап на производството се следи внимателно от нашите майстор-дестилатори, които се грижат готовият продукт да отговаря на всички изисквания за качество. Така всяка бутилка запазва своя неповторим вкус, цвят и аромат.
Фирма ВИНПРОМ – ТРОЯН АД произвежда плодови ракии с традиция от 1948.
Най-известна е сливовата ракия. Освен това произвежда и други плодови ракии – кайсиева, дюлева, крушова, ябълкова, черешова, вишнева, мирабела.
Всяка година фирмата изкупува български плодове между 3.000 – 6.000 тона.
Плодове след приемане, минават през процес на ферментация и дестилация. Произвеждаме сливов дестилат, кайсиев дестилат, крушов дестилат, ябълков дестилат, дюлев дестилат, черешов дестилат, вишнев дестилат, черешов дестилат.
Голямата част от произведения дестилат се разрежда на по-нисък алкохолен градус и се залага в дъбови бъчви където започва процеса на стареене на ракията.
След отлежаване, изваждаме дестилата и произвеждаме финалния продукт – висококачествена Троянска ракия.