Производството на Троянската сливова ракия има вековна традиция, която започва зад стените на Троянския манастир. По-късно тайната рецепта и технология напуска манастира и се разпространява в целия троянския регион.
С уважение и отговорност към миналото ВИНПРОМ - ТРОЯН пази и развива тази традиция и до днес. Фирмата предлага различни сливови ракии, които се различават както по своя характер, така и по периода на отлежаване в дъбови бъчви.
Натуралните плодови дестилати на ВИНПРОМ - ТРОЯН се произвеждат от качествени, пресни и добре узрели плодове. Беритбата на плодовете се извършва в технологична зрялост, а обработката им започва веднага след доставката. Плодовете се смилат след отделянето на костилките. След контролирана ферментация плодовата каша преминава през дестилационна колона, като процесът на дестилация е непрекъснат. По този начин дестилатът запазва аромата и вкуса на използваните плодове.
Допълнителните качества на сливовата ракия се развиват чрез стареене в дъбови бъчви. Всеки етап на производството се следи внимателно от нашите майстор, които се грижат готовият продукт да отговаря на всички изисквания за качество. Така всяка бутилка запазва своя неповторим вкус, цвят и аромат.
Фирма ВИНПРОМ – ТРОЯН АД произвежда плодови ракии с традиция от 1948.
Най-известна е сливовата ракия. Освен това произвежда и други плодови ракии – кайсиева, дюлева, крушова, ябълкова, черешова, вишнева, мирабела.
Всяка година фирмата изкупува български плодове между 3.000 – 6.000 тона.
Плодове след приемане, минават през процес на ферментация и дестилация. Произвеждаме сливов дестилат, кайсиев дестилат, крушов дестилат, ябълков дестилат, дюлев дестилат, черешов дестилат, вишнев дестилат, черешов дестилат.
Голямата част от произведения дестилат се разрежда на по-нисък алкохолен градус и се залага в дъбови бъчви където започва процеса на стареене на ракията.
След отлежаване, изваждаме дестилата и произвеждаме финалния продукт – висококачествена Троянска ракия.