Вкусът на традицията от 1948
Моля потвърдете, че сте на възраст над 18 години
Съдържанието на сайта е само за пълнолетни!

 
Български English

Градините като лекарство за природата

Знаете ли, че....?

     - Знаете ли, че дърветата намаляват последствията от сушата и загубата на повърхностни и подземни води? Дърветата намаляват последствията от климатичните промени. Те правят сянка и задържат водата. Под дърветата може през лятото да се измери до 3° C по-ниска температура отколкото в околността. През нощта пък - с 3° C по-висока.

     - Знаете ли, че дърветата подобряват качеството на въздуха? Едно пораснало дърво всеки ден генерира 1000 л кислород и изпарява 100 л вода. В хода на живота си едно дърво употребява 24 мил. м3 CO2 и парникови газове. В нашите градини имаме повече от 24 хиляди дървета.

     -  Знаете ли, че дърветата действат като натурален климатик? Те правят сянка, осигуряват влага на почвата и ефективно охлаждат заобикалящата ги среда. Охлаждането от едно единствено дърво се равнява на три ефикасни климатика. Нашите градини имат производителност колкото 72 хиляди климатика.

     - Знаете ли, че дърветата забавят ерозията на почвите? Дърветата с тяхната коренова система увеличават почвената здравина и тя става по-устойчива на ерозия. По този начин те действат като стабилизиращи елементи в природата.

     - Знаете ли, че благодарение на редовното мулчиране и раздробяване на клонки в градините се увеличава почвената плодовитост? Правилното мулчиране не позволява на почвата да изсъхва и я обогатява с хумус. В нашите градини мулчираме ежегодно.

 

 

Предлагани марки

ВИНПРОМ - ТРОЯН РУДОЛФ ЙЕЛИНЕК МИЛАН МЕТЕЛКА STROH ALBERT MICHLER