Троянска сливова ракия

Сливи на сливово дърво

Добрите климатични условия в областта на град Троян са естествена предпоставка за развитието на овощарството и по специално отглеждането на сливи. Троянската слива представлява основна суровина за производството на прочутата Троянска сливова ракия.

Производството на сливова ракия в района на град Троян датира от средата на ХІХ век. За това свидетелстват многобройните експонати, съхранявани в местния исторически музей, като уникалния глинен казан и двойния обреден ибрик за греяна и студена сливова ракия, използван при традиционните местни обичаи.

Троянски манастир - гравюра

Производството на сливова ракия е емблематично за града. Потвърждение на това е ежегодният Фестивал на сливата и Троянската сливова ракия.

Традицията за дестилиране на Троянска сливова ракия се ражда в Троянският манастир. Тайните процедури за производството на „живата вода“ по-късно преодоляват стените на манастира и се разпространяват в целия троянския регион.

Бъклица със седемгодишна троянска сливова ракия

С уважение и отговорност към миналото “ВИНПРОМ - ТРОЯН” продължава да запазва и развива тази традиция и до днес. Натуралните плодови дестилати на “ВИНПРОМ – ТРОЯН” се произвеждат от качествени, пресни и добре узрели плодове.

Троянската сливова ракия се произвежда от сини сливи изцяло добити в района на град Троян и троянската област.

Целият процес на производство е зорко следен от технолозите на фирмата, които контролират всеки етап от обработката на плодовете – смилане, ферментация и дестилацията и съхранение на готовата продукция. Специалната технология на производство съхранява плодовият вкус и аромат на готовия дестилат, а допълнителните качества на сливовата ракия се развиват чрез стареене в дъбови бъчви.