Град Троян

Лого на град Троян

Град Троян е разположен на живописните брегове на река Бели Осъм, в подножието на Стара планина. Археологическите разкопки разкриват следи от човешко присъствие в района още от периода на палеолита, а през бронзовата епоха областта е населена от тракийски племена. От този период са намерени различни артефакти - керамични и бронзови съдове, оръжия от желязо, накити.

В началото на 15 век тук се заселват българи от различни краища на страната. През първата половина на 19 век в Троян процъфтяват занаятите. Водещо е грънчарството – градът и до днес е известен с уникалната троянска керамика. През 1868 година Троян е обявен за град. Днес Троян се развива като административен, културен и туристически център. Множество природни и културни забележителности привличат хиляди туристи всяка година.

Снимка от центъра на град Троян

В центъра на града се намира Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства, в който се съхранява уникален макет на троянската занаятчийска чаршия. Музеят разполага с 10 зали, всяка от които представя различен период от троянското занаятчийско изкуство.

На около 10 км. от града в село Орешак се намира Троянският манастир “Успение Богородично”, основан в края на 16 век.

Троянският манастир Успение Богородично

В село Черни Осъм пък интерес представлява Природонаучният музей, в който посетителите могат да се запознаят с голямото разнообразие на животинския свят на Стара планина.

Районът на града и околните села предлага прекрасни условия за планински туризъм. Недалеч от града се намира Националният парк „Централен Балкан“, който съхранява неповторимата дива природа на Средна Стара планина.

Гледка към Райското пръскало